Tuesday, August 25, 2009

အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီႏွင့္က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္



ျမန္မာႏုိင္ငံအပါအ၀င္အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ စားဆီအျဖစ္တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္သုံးေနၾကတဲ့ စားအုန္းဆီကုိ၊ တျခားႏုိင္ငံေတြမွာလည္း မာဂ်ရင္းေထာပတ္၊ cream, crackerနဲ႔မုန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး စတဲ့ အစားအစာေတြမွာထည့္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကပါတယ္။ အေမရိကန္ကထုတ္တဲ့ Nabisco Golden Oreos, Newman’s Own Organics Alphabet Cookies, or Devonsheer
Classic Original Water Crackersစတာေတြမွာ စားအုန္းဆီကုိအဓိကသုံးပါတယ္။


ဒီစားအုန္းဆီထုတ္တဲ့ ဆီအုန္းကုိ အင္ဒုိနီးရွားနဲ႔မေလးရွားက အဓိကစုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ၈၀%ေက်ာ္ကုိ ဒီႏုိင္ငံေတြကထုတ္လုပ္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီစားအုန္းဆီရဲ႕အက်ဳိးအျပစ္ေတြကုိ ျငင္းခုံေနခဲ့ၾကတာၾကပါျပီ။ ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးပညာရွင္ေတြက ဆီအုန္းအၾကီးအက်ယ္တုိးခ်ဲ႕စုိက္ပ်ဳိးမွဳေၾကာင့္ သဘာ၀သစ္ေတာျပဳန္းတီးျခင္း၊ ပုိးသတ္ေဆးေတြေၾကာင့္ေျမထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ တခ်ဳိ႕တိရိစာၦန္မ်ဳိးစိတ္မ်ား ေသဆုံးေပ်ာက္ကြယ္ႏုိင္တဲ့အႏၱရာယ္ရွိျခင္းစတာေတြကုိအေၾကာင္းျပဳျပီး ကန္႔ကြက္ေနၾကသလုိ၊ လူသားေတြအတြက္ေတာ့၊ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ေတြေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ ေလွ်ာ့သုံးၾကဖုိ႔ က်န္းမာေရးဌာနေတြက ႏွဳိးေဆာ္ေနၾကရပါတယ္။

စားအုန္းဆီကုိ ဆီအုန္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ (Elaeis guineensis) ပင္ကရတဲ့အုန္းသီးအတြင္းသားကေနထုတ္ယူပါတယ္။ ဆီအုန္းလုပ္ငန္းေတြနဲ႔ဆက္စပ္ေနတဲ့ သုေတသီေတြက စားအုန္းဆီမွာ လူကုိအႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ trans fat လုိ႔ေခၚတဲ့အဆီခဲမပါ၀င္ဘဲ၊ ေသြးထဲက ကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိ မတုိးေစဘူးလုိ႔ေျပာၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ၁၉၉၇မွာ ျဗိတိန္ကသုေတသီေတြက ဆီအုန္းမွာပါတဲ့ palmitic acid က ေသြးအတြင္းကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိတုိးေစတယ္ဆုိတာေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါတယ္။ တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြကသာ ကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိက်ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ၂၀၀၃ခုႏွစ္က နယ္သာလန္ကသုေတသီေတြက ဆီအုန္းနဲ႔ အုန္းဆီေတြဟာ LDLလုိ႔ေခၚတဲ့ ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါေတြျဖစ္ေစတဲ့ေသြးထဲကအဆီဓာတ္ကုိမ်ားေစျပီး၊ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ HDL ဆုိတဲ့အဆီဓာတ္ကုိေလ်ာ့နည္းေစတာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အုန္းသီးနဲ႔စားအုန္းဆီကုိ အမ်ားဆုံးသုံးၾကတဲ့ တရုတ္၊ အိႏၵိယနဲ႔အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါေတြေၾကာင့္ေသဆုံးသူေတြႏွစ္စဥ္သန္းနဲ႔ခ်ီလာတယ္လုိ႔ သုေတသနေတြကဆုိပါတယ္။ ကုိလက္စထေရာေသြးထဲမွာမ်ားလာတဲ့အတြက္ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ေသြးတုိး-ေလျဖတ္စတဲ့ေသြးေၾကာေရာဂါေတြအျပင္၊ အ၀လြန္ေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြပါျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြအတြက္ေတာ့ ဆီပါမွဟင္းျဖစ္တယ္ထင္တဲ့ ဓေလ့၊ ဆီျပန္ဟင္းေလးခ်က္စားလုိက္ရမွအာသာေျပတဲ့လွ်ာ၊ စတာေတြရယ္၊ ေစ်းေပါတဲ့စားအုန္းဆီရယ္ေပါင္းလုိက္ေတာ့၊ ဒီေရာဂါေတြဖိတ္ေခၚေနသလုိပါဘဲ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ မနက္စာအျဖစ္ ထုိဟူးေႏြး-ရွမ္းေခါက္ဆဲြစတဲ့ အာဟာရျဖစ္ျပီး ဆီဓာတ္နည္းတဲ့ရုိးရာအစားအစာေတြစားေလ့ရွိၾကေပမဲ့ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာဗမာျပည္မွာေတာ့ မနက္စာ အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆဲြတုိ႔၊ ၀က္ဆီျပန္နဲ႔ထမင္းေၾကာ္တုိ႔စတာေတြ စားၾကတာေတြ႕ရပါတယ္။ အုန္းႏုိ႔ဟာလည္းအႏၱရာယ္ေပးတဲ့အစာပါဘဲ။ အုန္းႏုိ႔နဲ႔လုပ္တဲ့မုန္႔မ်ဳိးစုံကုိဗမာျပည္မွာေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။

အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီမေကာင္းမွန္းသိလုိ႔ အုန္းႏုိ႔နဲ႔လုပ္တဲ့အစာေတြမစားတာ၊ ေျမပဲဆီသုံးတာစသည္ျဖင့္ ဆင္ျခင္စားသုံးေနၾကတဲ့သူေတြမ်ားလာေပမဲ့၊ အမ်ားသတိမျပဳမိတဲ့အစာေလးေတြကေနလည္း၊ ဆီအုန္းကကုိလက္စထေရာဓာတ္ေတြေပးႏုိင္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ႏွစ္၂၀အတြင္းေခတ္စားလာတဲ့ ေကာ္ဖီမစ္-တီးမစ္ေတြမွာပါတဲ့ creamer ေတြမွာ ဆီအုန္းကထုတ္တဲ့ creamerေတြပါပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔အသုံးနည္းတဲ့အတြက္ ႏုိ႔မွဳန္႔တုိ႔ creamer တုိ႔သုံးတဲ့သူေတြလည္း ဆီအုန္းကုိတနည္းနည္းနဲ႔ စားမိၾကတာပါဘဲ။

ဆီကုိျဖစ္ႏုိင္ရင္ ပဲဆီသန္႔-ဟင္းရြက္ဆီသန္႔သုံးတာေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တဲ့ပုံစံကုိ ျမန္မာေတြေျပာင္းသင့္ပါျပီ။ မိရုိးဖလာအစဥ္အလာေတြေပမယ့္၊ အရင္ကမသိလုိ႔လုပ္ခဲ့ၾကေပမယ့္ အခုသိလာၾကတဲ့အခ်ိန္မွာ ေျပာင္းသင့္တာေျပာင္းဖုိ႔လုိပါတယ္။ ဆီကုိေလွ်ာ့သုံးတာ၊ ဆီမထည့္ရဘဲ အရသာရွိတဲ့ ႏုိင္ငံတကာက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ဳိးေတြေလ့လာ-ကုိယ္တုိင္လည္းတီထြင္ျပီးခ်က္ျပဳတ္ၾကည့္သင့္ပါျပီ။အုန္းသီးနဲ႔လုပ္တဲ့သြားေရစာေတြကုိ ေလွ်ာ့ျပီး တျခားအဟာရရွိတဲ့မုန္႔ေတြပုိထုတ္လုပ္သင့္ပါျပီ။
အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီေၾကာင့္ေရာဂါေ၀ဒနာေတြမခံစားရေစဖုိ႔ အသိေပးေရးသားလုိက္ရပါတယ္။

0 comments: