ျမန္မာႏုိင္ငံအပါအ၀င္အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ စားဆီအျဖစ္တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္သုံးေနၾကတဲ့ စားအုန္းဆီကုိ၊ တျခားႏုိင္ငံေတြမွာလည္း မာဂ်ရင္းေထာပတ္၊ cream, crackerနဲ႔မုန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး စတဲ့ အစားအစာေတြမွာထည့္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကပါတယ္။ အေမရိကန္ကထုတ္တဲ့ Nabisco Golden Oreos, Newman’s Own Organics Alphabet Cookies, or Devonsheer
Classic Original Water Crackersစတာေတြမွာ စားအုန္းဆီကုိအဓိကသုံးပါတယ္။
ဒီစားအုန္းဆီထုတ္တဲ့ ဆီအုန္းကုိ အင္ဒုိနီးရွားနဲ႔မေလးရွားက အဓိကစုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ၈၀%ေက်ာ္ကုိ ဒီႏုိင္ငံေတြကထုတ္လုပ္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီစားအုန္းဆီရဲ႕အက်ဳိးအျပစ္ေတြကုိ ျငင္းခုံေနခဲ့ၾကတာၾကပါျပီ။ ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးပညာရွင္ေတြက ဆီအုန္းအၾကီးအက်ယ္တုိးခ်ဲ႕စုိက္ပ်ဳိးမွဳေၾကာင့္ သဘာ၀သစ္ေတာျပဳန္းတီးျခင္း၊ ပုိးသတ္ေဆးေတြေၾကာင့္ေျမထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ တခ်ဳိ႕တိရိစာၦန္မ်ဳိးစိတ္မ်ား ေသဆုံးေပ်ာက္ကြယ္ႏုိင္တဲ့အႏၱရာယ္ရွိျခင္းစတာေတြကုိအေၾကာင္းျပဳျပီး ကန္႔ကြက္ေနၾကသလုိ၊ လူသားေတြအတြက္ေတာ့၊ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ေတြေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ ေလွ်ာ့သုံးၾကဖုိ႔ က်န္းမာေရးဌာနေတြက ႏွဳိးေဆာ္ေနၾကရပါတယ္။
စားအုန္းဆီကုိ ဆီအုန္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ (Elaeis guineensis) ပင္ကရတဲ့အုန္းသီးအတြင္းသားကေနထုတ္ယူပါတယ္။ ဆီအုန္းလုပ္ငန္းေတြနဲ႔ဆက္စပ္ေနတဲ့ သုေတသီေတြက စားအုန္းဆီမွာ လူကုိအႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ trans fat လုိ႔ေခၚတဲ့အဆီခဲမပါ၀င္ဘဲ၊ ေသြးထဲက ကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိ မတုိးေစဘူးလုိ႔ေျပာၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ၁၉၉၇မွာ ျဗိတိန္ကသုေတသီေတြက ဆီအုန္းမွာပါတဲ့ palmitic acid က ေသြးအတြင္းကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိတုိးေစတယ္ဆုိတာေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါတယ္။ တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြကသာ ကုိလက္စထေရာဓာတ္ကုိက်ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ၂၀၀၃ခုႏွစ္က နယ္သာလန္ကသုေတသီေတြက ဆီအုန္းနဲ႔ အုန္းဆီေတြဟာ LDLလုိ႔ေခၚတဲ့ ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါေတြျဖစ္ေစတဲ့ေသြးထဲကအဆီဓာတ္ကုိမ်ားေစျပီး၊ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ HDL ဆုိတဲ့အဆီဓာတ္ကုိေလ်ာ့နည္းေစတာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အုန္းသီးနဲ႔စားအုန္းဆီကုိ အမ်ားဆုံးသုံးၾကတဲ့ တရုတ္၊ အိႏၵိယနဲ႔အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါေတြေၾကာင့္ေသဆုံးသူေတြႏွစ္စဥ္သန္းနဲ႔ခ်ီလာတယ္လုိ႔ သုေတသနေတြကဆုိပါတယ္။ ကုိလက္စထေရာေသြးထဲမွာမ်ားလာတဲ့အတြက္ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ေသြးတုိး-ေလျဖတ္စတဲ့ေသြးေၾကာေရာဂါေတြအျပင္၊ အ၀လြန္ေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြပါျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြအတြက္ေတာ့ ဆီပါမွဟင္းျဖစ္တယ္ထင္တဲ့ ဓေလ့၊ ဆီျပန္ဟင္းေလးခ်က္စားလုိက္ရမွအာသာေျပတဲ့လွ်ာ၊ စတာေတြရယ္၊ ေစ်းေပါတဲ့စားအုန္းဆီရယ္ေပါင္းလုိက္ေတာ့၊ ဒီေရာဂါေတြဖိတ္ေခၚေနသလုိပါဘဲ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ မနက္စာအျဖစ္ ထုိဟူးေႏြး-ရွမ္းေခါက္ဆဲြစတဲ့ အာဟာရျဖစ္ျပီး ဆီဓာတ္နည္းတဲ့ရုိးရာအစားအစာေတြစားေလ့ရွိၾကေပမဲ့ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာဗမာျပည္မွာေတာ့ မနက္စာ အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆဲြတုိ႔၊ ၀က္ဆီျပန္နဲ႔ထမင္းေၾကာ္တုိ႔စတာေတြ စားၾကတာေတြ႕ရပါတယ္။ အုန္းႏုိ႔ဟာလည္းအႏၱရာယ္ေပးတဲ့အစာပါဘဲ။ အုန္းႏုိ႔နဲ႔လုပ္တဲ့မုန္႔မ်ဳိးစုံကုိဗမာျပည္မွာေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။
အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီမေကာင္းမွန္းသိလုိ႔ အုန္းႏုိ႔နဲ႔လုပ္တဲ့အစာေတြမစားတာ၊ ေျမပဲဆီသုံးတာစသည္ျဖင့္ ဆင္ျခင္စားသုံးေနၾကတဲ့သူေတြမ်ားလာေပမဲ့၊ အမ်ားသတိမျပဳမိတဲ့အစာေလးေတြကေနလည္း၊ ဆီအုန္းကကုိလက္စထေရာဓာတ္ေတြေပးႏုိင္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ႏွစ္၂၀အတြင္းေခတ္စားလာတဲ့ ေကာ္ဖီမစ္-တီးမစ္ေတြမွာပါတဲ့ creamer ေတြမွာ ဆီအုန္းကထုတ္တဲ့ creamerေတြပါပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔အသုံးနည္းတဲ့အတြက္ ႏုိ႔မွဳန္႔တုိ႔ creamer တုိ႔သုံးတဲ့သူေတြလည္း ဆီအုန္းကုိတနည္းနည္းနဲ႔ စားမိၾကတာပါဘဲ။
ဆီကုိျဖစ္ႏုိင္ရင္ ပဲဆီသန္႔-ဟင္းရြက္ဆီသန္႔သုံးတာေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တဲ့ပုံစံကုိ ျမန္မာေတြေျပာင္းသင့္ပါျပီ။ မိရုိးဖလာအစဥ္အလာေတြေပမယ့္၊ အရင္ကမသိလုိ႔လုပ္ခဲ့ၾကေပမယ့္ အခုသိလာၾကတဲ့အခ်ိန္မွာ ေျပာင္းသင့္တာေျပာင္းဖုိ႔လုိပါတယ္။ ဆီကုိေလွ်ာ့သုံးတာ၊ ဆီမထည့္ရဘဲ အရသာရွိတဲ့ ႏုိင္ငံတကာက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ဳိးေတြေလ့လာ-ကုိယ္တုိင္လည္းတီထြင္ျပီးခ်က္ျပဳတ္ၾကည့္သင့္ပါျပီ။အုန္းသီးနဲ႔လုပ္တဲ့သြားေရစာေတြကုိ ေလွ်ာ့ျပီး တျခားအဟာရရွိတဲ့မုန္႔ေတြပုိထုတ္လုပ္သင့္ပါျပီ။
အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီေၾကာင့္ေရာဂါေ၀ဒနာေတြမခံစားရေစဖုိ႔ အသိေပးေရးသားလုိက္ရပါတယ္။
Tuesday, August 25, 2009
အုန္းဆီ-စားအုန္းဆီႏွင့္က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment