Friday, November 21, 2008

၀ါးၾကဦမလား..ကြမ္းယာ



ကြမ္းယာလုိ႔ေျပာလုိက္ရင္၊ႏုိင္ငံတကာသတင္းေတြမွာေတြ႕လုိက္ရတဲ့၊ လက္ဗလာနဲ႔သနားစရာလူေတြကုိ ကန္ေက်ာက္ရုိက္ႏွက္ေနၾကတာကုိ ကြမ္းယာတညိမ့္ညိမ့္၀ါး
ကြမ္းေသြးေရာင္သြားေတြေပၚေအာင္ေက်ေက်နပ္နပ္ျပဳံးရယ္ရင္း စီမံခန္႔ခဲြေနတဲ့၊ လူတေယာက္ကုိသြားသတိရမိပါတယ္။ ရြံရွာမုန္းတီးစိတ္နဲ႔အတူတဆက္တည္းေတြးမိသြားတာက၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ပတ္သက္လုိ႔ပါ။ ေပါက္စဘ၀မွာေတာင္ကြမ္းေတြဒီေလာက္
၀ါးေနရင္ အေကာင္ၾကီးၾကီးလည္းျဖစ္ေရာ၊ သြားေတြလည္းျပဳန္းတီးျပီး၊ ကင္ဆာေတြလည္းျဖစ္ေရာေနမွာဘဲ..လုိ႔။
ဒီေန႔ေတာ့ကြမ္းယာနဲ႔သြားခံတြင္းက်န္းမာေရးအၾကာင္းဗဟုသုတေ၀မွ်ခ်င္ပါတယ္။

ကြမ္းနဲ႔ကြမ္းယာ၀ါးတဲ့ဓေလ့ဟာ၊ ျမန္မာအပါအ၀င္ အေရွ႕ေတာင္အာရွနဲ႔ေတာင္ပစိဖိတ္ကၽြန္းေဒသႏုိင္ငံေတြမွာ ေတြ႔ရတဲ့ဓေလ့ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ကမာၻအႏွံ႔အျပားက အိႏၵိယႏြယ္ဖြားေတြမွာလည္းေတြ႕ရပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ဒီဓေလ့ဟာလြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ ၂၀၀၀ေလာက္ကတည္းကအိႏၵိယကေနျပန္႔ပြားလာခဲ့တာလုိ႔မွတ္တမ္းေတြကဆုိပါတယ္။ (ျမန္မာ့ရုိးရာဓေလ့လုိ႔ဆုိခ်င္သူမ်ားစဥ္းစားစရာပါ)
ကြမ္းယာမွာ ကြမ္းရြက္၊ ကြမ္းသီး၊ ထုံး၊ ေဆးရြက္ၾကီး (ဗမာေဆး) တုိ႔အဓိကပါ၀င္ျပီး ေနာက္ပုိင္းမွာအိႏၵိယက၀င္တဲ့ အာေမႊး၊ ႏုိင္တီႏုိင္းစတဲ့အေမႊးအၾကဳိင္မ်ဳိးစုံထည့္သြင္းလာၾကပါတယ္။ ကြမ္းယာကုိအျပင္းေျပ၀ါးတဲ့သူက၀ါးတယ္။ ေဆးရြက္ၾကီးအာနိသင္နဲ႔လန္းဆန္းျပီးမအိပ္ခ်င္ေအာင္ဆုိျပီးစားတဲ့သူကစားတယ္။ ေဆးလိပ္ျဖတ္ခ်င္လုိ႔ဆုိျပီးကြမ္းယာေျပာင္း
၀ါးတဲ့သူေတြလည္းေတြ႕ဖူးပါတယ္။ နယ္မွာတုန္းကဆုိရင္ မနက္မုိးလင္းတာနဲ႔ကြမ္းယာနဲ႔စလုိက္တာ ညအိပ္ယာ
၀င္မွပါးစပ္ထဲကကြမ္းယာကုိေထြးျဖစ္တယ္ဆုိတဲ့လူေတြအမ်ားၾကီးေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။

လူေတြၾကဳိက္ျပီး၀ါးေနၾကတဲ့ကြမ္းယာဟာ၊ သြားနဲ႔ခံတြင္းျပႆနာကစလုိ႔ အသက္အႏၱရာယ္အထိဒုကၡေပးႏုိင္တယ္ဆုိတာ၊ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေတြေရာက္ေလရာေနရာတုိင္းမွာ က်န္းမာေရးပညာေပးေျပာျပေလ့ရွိပါတယ္။ တခ်ဳိ႕လည္း..အဖုိးအဖြားေတြလက္ထက္ကတည္းက၀ါးလာတာ..ဘာမွမျဖစ္ဘူး..ဆုိျပီးဆက္၀ါးၾကတာပါဘဲ။ အပ်င္းေျပဆုိျပီးစ
၀ါးမိတဲ့သူေတြလည္းအလြယ္တကူမျဖတ္ႏုိင္ၾကေတာ့ပါဘူး။
ကြမ္းယာရဲ႕အေပါ့ဆုံးဆုိးက်ဳိးေတြက၊ သြားေတြအေရာင္ညစ္တာ၊ ေၾကြလႊာျပဳန္းတီးတာ၊ ေမးရုိးအဆစ္ေရာဂါရတာ၊ သြားေက်ာက္ေတြတည္ျပီး သြားဖုံးေရာဂါေတြရတာပါ။
အသက္အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ဆုိးက်ဳိးေတြကေတာ့၊ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ အစာမ်ဳိလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာနဲ႔အသည္းကင္ဆာေရာဂါေတြျဖစ္ပါတယ္။


ကြမ္းရြက္ဟာေဆးဖက္၀င္အရြက္ထဲမွာပါေပမယ့္၊ ကြမ္းသီး၊ ေဆးရြက္ၾကီးနဲ႔အေမႊးအၾကိဳင္ေတြမွာ ႏုိင္ထရုိစမင္း၊ အလ္ကာလြဳိက္နဲ႔ပုိလီဖီေနာဓာတ္ေတြအပါအ၀င္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း အမ်ဳိး ၃၀ေလာက္ပါ၀င္ပါတယ္။ ထုံးကခံတြင္းသားေတြကုိေလာင္ေစျပီး၊ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ဓာတ္ေတြအထဲစိမ့္၀င္ေအာင္အားေပးပါတယ္။ ကင္ဆာမျဖစ္ခင္အဆင့္မွာ၊ submucous fibrosis ဆုိတဲ့ ခံတြင္းသားလႊာေလးေတြြအျဖဴေရာင္ေျပာင္းျပီးမာေက်ာလာတဲ့အေျခအေနကုိေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ဆုိပါးစပ္ဟလုိ႔မရေတာ့ေအာင္ဆုိးလာပါတယ္။ leukoplakia, oral lichen planus လုိ႔ေခၚတဲ့ အျဖဴေရာင္အကြက္ေတြပါးေစာင္သားနဲ႔လွ်ာေတြမွာျဖစ္တာလည္းရွိပါတယ္။ အဲဒီကေနတစစနဲ႔ကင္ဆာျဖစ္သြားႏုိင္ပါတယ္။ နယ္ေဆးရုံမွာတာ၀န္က်တုန္းက ဒီလုိေက့စ္ေတြအမ်ားၾကီးေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။ အားလုံးကြမ္းစားတဲ့သူေတြပါ။ ကြမ္းကုိပါးေစာင္မွာျမဳံထားတတ္တဲ့သူေတြမွာပုိဆုိးပါတယ္။

ခံတြင္းကင္ဆာနဲ႔အစာမ်ဳိလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေတြျဖစ္ရင္ ေနာက္၅ႏွစ္အသက္ဆက္ရွင္ဖုိ႔အခြင့္အေရးဟာ ၆၀%ထက္မပုိေတာ့ပါဘူး။ မေသခင္မွာလည္း၊ ဓာတ္ကင္ရတာကစလုိ႔ ေမးရုိးတခုလုံးလွီးထုတ္ပစ္လုိက္ရတာ၊ လွ်ာျဖတ္ပစ္လုိက္ရတာစတဲ့ ကုသမွဳၾကီးေတြနဲ႔ၾကဳံရျပီး၊ အစားမစားႏုိင္စကားမေျပာႏုိင္၊တပိန္ပိန္တလွီလွီနဲ႔ နာက်င္တဲ့ေ၀ဒနာကုိမေသမခ်င္းခံစားၾကရရွာပါတယ္။


ကြမ္းယာ၀ါးတာနဲ႔အတူ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္တာ၊ အရက္ေသာက္တာေတြကလည္း ခံတြင္းနဲ႔အစာမ်ဳိလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေတြျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ သုေတသနေတြအရ ကြမ္းလည္း၀ါး ေဆးလိပ္လည္းေသာက္ရင္၊ ကြမ္းစားဘဲစားတဲ့လူနဲ႔စာရင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေခ် ၆ ဆေလာက္ျမင့္ျပီး၊ ကြမ္းစား-ေဆးလိပ္ေသာက္-အရက္ေသာက္ ၃မ်ဳိးလုံးလုပ္ရင္ေတာ့ ၁၂၃ ဆ ျမင့္သြားပါတယ္။

ကဲ..၀ါးၾကဦးမလားကြမ္းယာ...

16 comments:

missthonnthonn said...

အင္း.. အဲလိုပံုမ်ိဳးေတြနဲ႔ ျပရင္ေတာင္ လူေတြက ေတြ႕တုန္းခဏပဲ ။ ျပီးရင္ ျပန္လုပ္ၾကတာပဲ။ ငယ္ငယ္က ၉ တန္း ဘိုင္အိုမွာ ဝက္သားနဲ႔လူ လည္ပတ္ပံုသင္တယ္။ တစ္လေလာက္ ္ဝက္သားမထိေတာ့ဘူး။ ေနာက္က်ေတာ့ ျပန္စားတာပဲ ကိုယ္ေတြ႕။ :) ေဆးလိပ္ဗူးေတြမွာ ေၾကာက္စရာ ရြံစရာပံုအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေရာင္းတယ္။ အဲဒီဗူးခြံကိုင္ၿပီး ေသာက္ေနၾကတာပဲ။ ေဒါက္တာ့ေစတနာေတြကို ဖတ္မိျပီး ျပင္ၾကမဲ့သူေတြရွိရင္ သိပ္ေကာင္းမွာပါ။ (ငယ္ငယ္ကေတာ့ ဂုတ္မွာ ေရယံုေပါက္လို႔ အေမက ကြမ္းဝါးျပီး ပြတ္ေပးတယ္။ မၾကာဘူး၊ ေပ်ာက္သြားေတာ့တာပဲ)

Loi Lem said...

တစ္ခါတစ္ေလပါ ေဒါက္တာရယ္။
နည္းနည္းပါးပါးနဲ႕ေတာ့ ျပသနာမရွိေလာက္ပါဘူး မဟုတ္လား။ (ဆင္ေျခတက္ၾကည့္တာပါ။)

Dr. Nyan said...

ကင္ဆာျဖစ္ၾကတဲ့သူေတြက ႏွစ္နဲ႔ခ်ီျပီးစားခဲ့ၾကသူေတြ
မ်ားပါတယ္။ တေန႔တေန႔ဘယ္ႏွစ္ယာေလာက္စားတယ္
ဆုိတာရယ္၊ ကြမ္းယာကုိပါးေစာင္မွာျမံဳ႕ထားလား၊ ခဏ
ခဏေထြးလုိက္လားဆုိတာရယ္လည္းမူတည္ပါေသး
တယ္။
ဒီကြမ္းယာထဲကဓာတ္ပစၥည္းေတြကုိယ့္ခံတြင္းသားနဲ႔
ဘယ္ေလာက္ခဏခဏထိေတြ႔လည္းဆုိတာအေရး
ၾကီးတာမုိ႔၊ တခါတေလေပါင္းမ်ားစြာဆုိရင္လည္း၊ ထိေတြ႕မွဳမ်ားစြာျဖစ္ႏုိင္တာမုိ႔
လုံး၀မစားတာေတာ့အေကာင္းဆုံးေပါ့။

sanwin said...

သြားအလွပ်က္ဆီးတယ္ ။ ထံုးေပါက္လုိ႔ စားျခင္တာမစားနုိင္။ မေကာင္းဘူးဆုိတာ လူငယ္တုိင္း သိမယ္ထင္ပါတယ္ ။ ျမန္မာ့ ရုိးရာ ဆုိၿပီ ေရွးရုိးစဥ္လာနဲ႔ စိတ္ကုိညာေနတာ ၾကာရင္ ကင္ဆာနဲ႔ေတြ႔မယ္ ဆုိတာ သိရင္ ေရွာင္ၾကမွာပါ ။ ေျပာသာေျပာရတယ္ အကုိရာ ။ က်ေနာ္ အဘုိးဆံုးေတာ့ အေဖ့ကုိ ေၾကးကြမ္းအစ္ေပးခဲ့တယ္ ။ အခုဆုိ အေဖလည္း ကြမ္းစားေနၿပီ ။ မီးရုိးဖလာ တဲ့ဗ်ာ ေတာ္ေတာ္ခက္ ပါတယ္ ။

ေတာင္ေပၚသား said...

ဦးဥာဏ္ေရ က်ေနာ္ကေတာ့ ကြမး္မစားေတာ့ ေၾကာက္စရာမလုိဘူးေနာ့္ ဟီးးးးး ေက်းဇူးအကုိေရ ဒီလုိ မွ်ေ၀ေပးတဲ့ အတြက္ .. မစားျဖစ္ေအာင္ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္

အံ့မင္းညိဳ said...

ေသျပီဆရာ :-P။ ကၽြန္ေတာ္က ကြမ္းသိပ္ၾကိဳက္တာဗ်။
အေျခအေနအရ ၀ယ္မရတဲ့ေနရာေရာက္ေနလုိ႔သာ။ ဆရာတင္ထားတဲ့ပံုေတြၾကည့္ျပီး နည္းနည္းေတာ့ဖ်ား
သြားတယ္။ ျပတ္လက္စနဲ႔ဘယ္ေတာ့မွ ျပန္မစားျဖစ္
ေအာင္ေနမွ။ ေဆးလိပ္ကေတာ့ ျဖတ္ဖုိ႔ၾကိဳးစားေနတာ။
ေလာေလာဆယ္ေတာ့ အ၀ယ္ျဖတ္ထားတယ္။ :-D
အင္း- အရက္ကေတာ့ လံုး၀မေသာက္လုိ႔ ေတာ္ပါ ေသးရဲ႕။

Kyawt said...

Dr.္ညဏ္ ေရ၊
မွန္ ပါတယ္။ခံတြင္း မွာ ေရာဂါ တစ္ခုခု ျဖစ္ျပီဆိုရင္ တျခားေရာဂါ ေတြထက္ပိုခံစားရပါတယ္။ဒီ Postေလးကေတာ္ေတာ္အက်ိဳးျပဳပါတယ္။ လိုက္နာသင့္ပါတယ္။
က်မ-ဆရာ့ Blogကိုဝင္ဖတ္ေနတာၾကာပါျပီ။

Taungoo said...

ဆရာေရ
ကၽြန္ေတာ့္အေဖလည္း ကြမ္းသိပ္စားတာပဲ။ ဘယ္လိုမွ ေျပာမရဘူး။ မသိတာလည္းမဟုတ္ သိလ်က္နဲ႔ ၾကိဳက္လို႔ကို စားေနတာ။ တစ္ေဆြတစ္မ်ိဳးလံုး ကြမ္းၾကိဳက္ၾကတယ္ပဲ ဆိုပါေတာ့ဗ်ာ။ ေတာင္ငူသားေတြကိုး။ ဒီတစ္ေခါက္ျပန္ေရာက္ရင္ေတာ့ ကြမ္းမစားတရား ထပ္ေဟာရဦးမယ္ဗ်ာ။ ဆရာ့စာကေန အခ်က္အလက္ေတြ သယ္သြားျပီဆရာ။ ေက်းဇူးပါ။

flowerworld said...

အကိုဥာဏ္ေရ...ခုမွျပန္လာလည္၇တာ..ပါးစပ္ကိုေတြ႕ျပီး လန္႔သြားတာပဲ....ၾကည့္ေတာင္မၾကည့္ရဲဘူး ျပဴးျပီးပဲၾကည့္သြားတယ္..ဟီးး
အေဖလဲခဏခဏစားတယ္ခဏေနထုံးေပါက္လိုက္နဲ႔
ဘၾကီးဆိုကြမ္းစားတာသြားေတြဆိုမဲေနတာပဲ
အေဖေတာ့သူ႔ေလာက္အျမဲမစားလို႔လားမသိဘူး သြားေတြမမဲဘူး...ဟိ..ခုေတာ့မသိေတာ့ဘူးအိမ္မျပန္တာၾကာလို႔
က်န္းမာေရးဗဟုသုတေတြလာလာဖတ္ပါမယ္အကိုဥာဏ္ေရ

nu-san said...

ေဒါက္တာေရ.. ဒီပုိ႔စ္ဖတ္ျပီး အိမ္က လူၾကီးေတြကုိ ဘယ္လုိေျပာျပရမွန္းေတာင္ မသိေတာ့ပါဘူး.. အိမ္မွာ အေဖေရာ အေမေရာ အကုိေရာ ကြမ္းစားၾကတယ္.. သူတုိ႔က ငုံေတာ့ မထားဘူး.. ေထြးထုတ္ပစ္ၾကတယ္.. က်မ အမ်ိဳးသားလည္း ငယ္ငယ္ကတည္းက သူ႕အဖြားက ခြ႔ံေကၽြးရင္း စားတတ္တာ။ ႏုိင္ငံျခား တခါထြက္မယ္ဆုိ သူ႕သြားေတြ ျခစ္ရျပီ။ ႏုိင္ငံျခားမွာက ကြမ္းမရွိေတာ့ မစားပဲေနရတာေပါ့.. ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္ ျပန္စားတာပဲ.. အဲဒါနဲ႔ပဲ ျပန္ထြက္ခါနီး သြားေက်ာက္ျခစ္ရ၊ ျပန္လာ ျပန္စားနဲ႔ သံသရာ လည္ေနတာ.. အခုေနာက္ပုိင္းမွ မစားျဖစ္ေတာ့တာ.. အိမ္က လူၾကီးေတြကေတာ့ အလြယ္တကူလည္း၀ယ္လုိ႔ ရေနတယ္ဆုိေတာ့ ေလ်ာ့စားပါတုိ႔ ျဖတ္ပါတုိ႔ ေျပာလည္း ေျပာတဲ့သူကပဲ ေမာတယ္.. ေျပာမရဘူး... အခုလုိ ဓာတ္ပုံေတြျမင္ရေတာ့ ပိုေတာင္ ေၾကာက္မိတယ္...

အလွတရား said...

ဆရာေရ ဖတ္သြားပါေၾကာင္း။

၀ါ၀ါခုိင္မင္း said...

ကြန္မန္႔လာေပးၾကည္႔တာေနာ္.
မရဘူးဆိုလို႔ ။ း)

Dr. Nyan said...

Comment ေတြအတြက္အားလုံးကုိေက်းဇူး
တင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ setting ေျပာင္းေနလုိ႔
comment ေတြမေပၚမွန္းမသိလုိက္ဘူးဗ်။

အညၾတ (ေခတၱ နယူးေယာက္ခ္) said...

ဆ ရာ ေ၇ ပုံ ေတြ ကုိ ၾကည့္ ျပီး ေၾကာက္ လာ တယ္ ဗ်ာ။ အ စ က ေတာ့ စား တယ္။ အ ခု ေတာ့ စား ေတာ့ ပါ ဘူး။ ေလး စား ပါ တယ္ ဆရာ ဥာဏ္။

ႏွင္းဆီခင္းေလး said...

ဆရာ ကြ်န္မတို ့အိမ္မွာ အေဖေကာ အေမပါ ကြမ္းစားၾကတယ္ ကြမ္းယာဆိုင္ကလဲ အိမ္ေရွ့မွာ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ ။ အခ်က္အလက္ေတြမွတ္သြားပါတယ္ ။

Anonymous said...

က်ေနာ့္အသက္ (၄) ႏွစ္၊ ကြမ္းစားသက္ေပါ့။ ဒီပုိ႔(စ္) ကုိ ဖတ္လုိက္မိေတာ့ လန္႔ေတာင္လန္႔သြားတယ္။ အသိတရားကင္းခဲ့လုိ႔ တၿပိၿပိ ၀ါးေထြးခဲ့ေတြ၊ ျပန္ေတြးၾကည့္ရင္း ကုိယ့္ကုိယ္ကုိ အၾကည္ညိုပ်က္မိတယ္။ ။ အခုေတာ့ လွ်ပ္တစ္ပ်က္မွာ သတိတစ္ခ်က္၀င္လာတယ္။ ငါ့ခံတြင္းဟာ အမွိဳက္က်င္း မဟုတ္ဘူးလုိ႔။ ေက်းဇူးတင္ပါ ဆရာ။