ကယ္လုိရီဓာတ္ေလွ်ာ့စားရင္ အဆီက်ေစျပီး၊ ေသြးတုိး၊ ေသြးတြင္းအဆီမ်ားျခင္းနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြကုိ ေလ်ာ့နည္းေစျပီး မွတ္ဥာဏ္ပုိေကာင္းေစ၊ အသက္ပုိရွည္ေစတယ္ဆုိတာ ႏွစ္ေတာ္ၾကာကတည္းက ေတြ႔ရွိခဲ့ျပီးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္းက က်န္းမာေရးဂ်ာနယ္တခ်ိဳ႕မွာ ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားဖုိ႔၊ အသားဓာတ္နဲ႔ အသီးအရြက္ပုိစားဖုိ႔ တုိက္တြန္းထားတဲ့စာေတြဖတ္ရဖူးပါတယ္။ ခက္တာက ျမန္မာေတြအတြက္ ထမင္းဟာအဓိက အစားအစာျဖစ္ျပီး အစဥ္အဆက္ထမင္းအဓိကစားတဲ့ဓေလ့က စဲြေနခဲ့ပါျပီ။ ထမင္းမပါရင္ ဘာစားစား၀တယ္တင္းတိမ္တယ္လုိ႔မခံစားရဘူး။ ထမင္းကုိမ်ားမ်ားစားမိပါတယ္။ ဂ်ပန္ေတြအသက္ရွည္၊ ကုိယ္ေရစစ္ရျခင္းအေၾကာင္းေတြထဲမွာ၊ ထမင္းကုိ ပန္းကန္ေလးတစ္လုံးစာေလာက္ဘဲစားျပီး၊ အသားငါးနဲ႔အသီးအရြက္ေတြပုိစားတာလည္းတစ္ခုပါပါလိမ့္မယ္။
ေနာက္ဆုံးထြက္တဲ့သုေတသနအရ ဆဲလ္တြင္းက ribosomal S6 protein kinase 1 (S6K1)လုိ႔ေခၚတဲ့ပရုိတိန္းဆုိင္ရာ ဗီဇဓာတ္တစ္ခုကုိ တားဆီးလုိက္ျခင္းဟာ၊ ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားလုိ႔ ဆဲလ္တြင္းက ဗီဇေတြေျပာင္းလဲတာ၊ အလုပ္လုပ္ပုံေတြေျပာင္းလဲတာအလားတူ၊ ကုိယ္ခႏၶာေပၚမွာ အက်ိဳးရွိတဲ့သက္ေရာက္မွဳေတြရွိတယ္လုိ႔ဆုိပါတယ္။ ဒီဗီဇကုိအလုပ္မလုပ္ေအာင္တားဆီးထားတဲ့ သုေတသနအေကာင္ေလးေတြဟာ၊ ကုိယ္ေရစစ္ျပီး၊ အဆီအပုိမရွိဘဲ၊ ပုံမွန္ထက္သက္တမ္းပုိေနႏုိင္ၾကတယ္လုိ႔ဆုိပါတယ္။
ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားဆုိေပမယ့္၊ အသားဓာတ္၊ လုိအပ္တဲ့ပမာဏထက္မပုိတဲ့အဆီဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္အတြက္ အသီးအရြက္ေတြကုိေတာ့ ျပည့္မီေအာင္စားရပါမယ္။ ဒါမွ က်န္းမာသက္ရွည္မွာျဖစ္ပါတယ္။
References:
Colin Selman et al. Ribosomal Protein S6 Kinase 1 Signaling Regulates Mammalian Life Span. Science 2 October 2009
Witte et al. Caloric restriction improves memory in elderly humans. Proceedings of the National Academy of Sciences.
Anderson et al. Caloric restriction and aging: studies in mice and monkeys. Toxicologic pathology 37 (1): 47–51
Thursday, October 8, 2009
သက္ရွည္က်န္းမာျခင္းဆုိင္ရာဗီဇ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
လာဖတ္သြားပါတယ္ ဆရာေရ..
ထမင္းမ်ားမ်ား ဟင္းနဲနဲက အက်င့္ကိုပါေနတာပါပဲ။
အခုေနာက္ပိုင္း မနဲသတိထားျပင္ေနရတာ။ စိတ္ထဲမွာ ဟင္းမ်ားမ်ားထမင္းနဲနဲ စားရင္
အျပစ္ရိွသလိုကို ခံစားခဲ့ရတာေလ။ ဒါေပမဲ့ က်မ္းမာေရးအတြက္ ညီညြတ္မ်ွတမဲ့ အစားအေသာက္ဖိုး အကုန္ခံရတာ ေရာဂါရျပီး ေဆးကုခေပးရတာထက္ တန္ပါတယ္ေလလို႔ ျပန္ျပန္ေတြးရတယ္။ ဒီမွာက အသီးအရြက္ေစ်းၾကီးတယ္။
Post a Comment