Thursday, October 8, 2009

သက္ရွည္က်န္းမာျခင္းဆုိင္ရာဗီဇ


ကယ္လုိရီဓာတ္ေလွ်ာ့စားရင္ အဆီက်ေစျပီး၊ ေသြးတုိး၊ ေသြးတြင္းအဆီမ်ားျခင္းနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြကုိ ေလ်ာ့နည္းေစျပီး မွတ္ဥာဏ္ပုိေကာင္းေစ၊ အသက္ပုိရွည္ေစတယ္ဆုိတာ ႏွစ္ေတာ္ၾကာကတည္းက ေတြ႔ရွိခဲ့ျပီးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္းက က်န္းမာေရးဂ်ာနယ္တခ်ိဳ႕မွာ ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားဖုိ႔၊ အသားဓာတ္နဲ႔ အသီးအရြက္ပုိစားဖုိ႔ တုိက္တြန္းထားတဲ့စာေတြဖတ္ရဖူးပါတယ္။ ခက္တာက ျမန္မာေတြအတြက္ ထမင္းဟာအဓိက အစားအစာျဖစ္ျပီး အစဥ္အဆက္ထမင္းအဓိကစားတဲ့ဓေလ့က စဲြေနခဲ့ပါျပီ။ ထမင္းမပါရင္ ဘာစားစား၀တယ္တင္းတိမ္တယ္လုိ႔မခံစားရဘူး။ ထမင္းကုိမ်ားမ်ားစားမိပါတယ္။ ဂ်ပန္ေတြအသက္ရွည္၊ ကုိယ္ေရစစ္ရျခင္းအေၾကာင္းေတြထဲမွာ၊ ထမင္းကုိ ပန္းကန္ေလးတစ္လုံးစာေလာက္ဘဲစားျပီး၊ အသားငါးနဲ႔အသီးအရြက္ေတြပုိစားတာလည္းတစ္ခုပါပါလိမ့္မယ္။
ေနာက္ဆုံးထြက္တဲ့သုေတသနအရ ဆဲလ္တြင္းက ribosomal S6 protein kinase 1 (S6K1)လုိ႔ေခၚတဲ့ပရုိတိန္းဆုိင္ရာ ဗီဇဓာတ္တစ္ခုကုိ တားဆီးလုိက္ျခင္းဟာ၊ ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားလုိ႔ ဆဲလ္တြင္းက ဗီဇေတြေျပာင္းလဲတာ၊ အလုပ္လုပ္ပုံေတြေျပာင္းလဲတာအလားတူ၊ ကုိယ္ခႏၶာေပၚမွာ အက်ိဳးရွိတဲ့သက္ေရာက္မွဳေတြရွိတယ္လုိ႔ဆုိပါတယ္။ ဒီဗီဇကုိအလုပ္မလုပ္ေအာင္တားဆီးထားတဲ့ သုေတသနအေကာင္ေလးေတြဟာ၊ ကုိယ္ေရစစ္ျပီး၊ အဆီအပုိမရွိဘဲ၊ ပုံမွန္ထက္သက္တမ္းပုိေနႏုိင္ၾကတယ္လုိ႔ဆုိပါတယ္။

ကယ္လုိရီေလွ်ာ့စားဆုိေပမယ့္၊ အသားဓာတ္၊ လုိအပ္တဲ့ပမာဏထက္မပုိတဲ့အဆီဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္အတြက္ အသီးအရြက္ေတြကုိေတာ့ ျပည့္မီေအာင္စားရပါမယ္။ ဒါမွ က်န္းမာသက္ရွည္မွာျဖစ္ပါတယ္။

References:
Colin Selman et al. Ribosomal Protein S6 Kinase 1 Signaling Regulates Mammalian Life Span. Science 2 October 2009
Witte et al. Caloric restriction improves memory in elderly humans. Proceedings of the National Academy of Sciences.
Anderson et al. Caloric restriction and aging: studies in mice and monkeys. Toxicologic pathology 37 (1): 47–51

1 comments:

ၾကည္ၾကည္ said...

လာဖတ္သြားပါတယ္ ဆရာေရ..
ထမင္းမ်ားမ်ား ဟင္းနဲနဲက အက်င့္ကိုပါေနတာပါပဲ။
အခုေနာက္ပိုင္း မနဲသတိထားျပင္ေနရတာ။ စိတ္ထဲမွာ ဟင္းမ်ားမ်ားထမင္းနဲနဲ စားရင္
အျပစ္ရိွသလိုကို ခံစားခဲ့ရတာေလ။ ဒါေပမဲ့ က်မ္းမာေရးအတြက္ ညီညြတ္မ်ွတမဲ့ အစားအေသာက္ဖိုး အကုန္ခံရတာ ေရာဂါရျပီး ေဆးကုခေပးရတာထက္ တန္ပါတယ္ေလလို႔ ျပန္ျပန္ေတြးရတယ္။ ဒီမွာက အသီးအရြက္ေစ်းၾကီးတယ္။