Friday, March 14, 2008

Miso soup, Wakame and Tofu

ဒီေန႔တေန႔လုံး သူငယ္ခ်င္းဂ်ပန္ေကာင္ေလးရဲ႕ Experiment မွာ ဆဲ(လ္)ေတြထဲက RNA ထုတ္ပုံအဆင့္ဆင့္ျပေပးရင္းကူညီေပးေနခဲ့ရတာနဲ႔ အိမ္ျပန္ခ်ိန္ေနာက္က်သြားတယ္။ ဗုိက္ကလည္းဆာ၊ မစားရတာလည္းၾကာျပီမုိ႔ အိမ္အျပန္ဘူတာအထြက္က ဆုိင္မွာ Curry ၀င္စားလုိက္တယ္။ Curry ကလည္း ျမန္မာအၾကိဳက္ ခပ္စပ္စပ္ေလးေလး အရသာနဲ႔ အေတာ္ေလးအရသာရွိတဲ့အျပင္ Miso Soup ကလည္းေသာက္လုိ႔သိပ္ေကာင္းပါတယ္။ ဂ်ပန္မွာကၽြန္ေတာ္ႏွစ္သက္မိတဲ့စားစရာေတြထဲမွာ Miso Soup ကတစ္ခုအပါအ၀င္ေပါ့။ အရသာလည္းရွိ က်န္းမာေရးအတြက္လည္းေကာင္းတယ္ေလ။ Miso Soup ထဲမွာ Miso လုိ႔ေခၚတဲ့ ဆန္၊ ဘာလီနဲ႔ ပဲပုတ္ တုိ႔နဲ႔ ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ Paste က အေျခခံပါ။



ထုိဖူးျဖဴေၾကာ္ကုိ ခပ္ေသးေသးလွီးထည္႔ထားျပီး Wakame လုိ႔ေခၚတဲ့ Seaweed ေရေမွာ္ပင္တမ်ဳိးလည္းခပ္ေလ့ရွိပါတယ္။
Miso Soup အမ်ဳိးမ်ိဳးရွိတဲ့ထဲမွာ Wakame Miso Soup ကုိအၾကဳိက္ဆုံးပါဘဲ။ အရသာရွိျပီး အာဟာရလည္းျဖစ္၊ က်န္းမာေရးအတြက္ပါေကာင္းပါတယ္။ Miso Paste ရဲ႕ပဲပုတ္နဲ႔ ထုိဖူးျဖဴက အသားဓာတ္ Protein ၾကြယ္၀ျပီး
Wakame မွာေတာ့ Fucoxanthin လုိ႔ေခၚတဲ့ ကုိယ္ထဲကအဆီေတြကုိေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္တဲ့ဓာတ္၊ Omega-3 Fatty acid, calcium, thiamine, niacin, နဲ႔ vitamin B12 တုိ႔ပါ
၀င္လုိ႕အာဟာရတန္ဘုိးအလြန္ျမင့္မားပါတယ္။ ဂ်ပန္ေတြ က်န္းမာေရးေကာင္းျပီး အ၀လြန္ေရာဂါသည္သိပ္မရွိတာဟာ သူတုိ႔ရဲ႕ရုိးရာအစားအေသာက္ရဲ႕အက်ိဳးဆက္အမ်ားၾကီးပါတယ္လုိ႔ ထင္ပါတယ္။ ဒီ Miso Soup ဆုိရင္ ဂ်ပန္တုိင္းရဲ႕ေန႕စဥ္ဘ၀မွာ မရွိမျဖစ္ဆုိရေလာက္ေအာင္စားသုံးတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
ေနာက္ၾကဳံရင္ Nattou နတ္တုိးလုိ႔ေခၚတဲ့ (ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေတာင္ၾကီးသားေတြအၾကိဳက္) ပဲပုတ္ေစ့အေၾကာင္းေရးပါအုံးမယ္။

0 comments: