Sunday, September 14, 2008

ဂ်ပန္ရုိးရာလဘက္ရည္ပဲြ Japanese Tea Ceremony

ဂ်ပန္လုိ႔ေျပာလုိက္ရင္ ocha လုိ႔ေခၚတဲ့လဘက္ရည္က မပါမျဖစ္ပါ။ ဂ်ပန္ေတြဟာလဘက္ရည္ကုိ တန္ဘုိးထားႏွစ္ျခိဳက္ၾကပါတယ္။ က်ယ္ေျပာလွတဲ့လဘက္စုိက္ခင္းၾကီးေတြကုိၾကည့္ၾကပါအုံး။



ဒီပုိ႔စ္မွာေတာ့ က်ေနာ္တုိ႔ပါ၀င္ခဲ့ဖူးတဲ့ Japanese Tea Ceremony အေၾကာင္းေလး သိသေလာက္ေ၀မွ်ပါ့မယ္။



ဒါေတြကေတာ့ျပင္ဆင္ထားရမယ့္အုိးခြက္ပစၥည္းေတြပါ။
ပုံမွာပါတဲ့အတုိင္းပထမ ေရေႏြးပန္းကန္ေတြ၊ ေဖ်ာ္မယ့္အုိးေတြကုိသန္႔ရွင္းရပါတယ္။



ေရေႏြးကုိၾကိဳထားရပါတယ္။



ျပီးရင္ဧည့္သည္ေတြကုိ ဂ်ပန္ရုိးရာမုန္႔အခ်ဳိေတြတည္ခင္းထားရပါတယ္။ အဲဒီအခန္းအနားမွာေကၽြးတဲ့မုန္႔ေတြဟာ၊ က်ေနာ္တုိ႔ဆီက ေက်ာက္ပန္းေတာင္း၊ ဂိတ္ဆုံးလဘက္ရည္အရသာေတြလုိဘဲ အရမ္းခ်ဳိလြန္းပါတယ္။ ျပင္းခါးသက္အရသာရွိတဲ့ဂ်ပန္ရုိးရာလဘက္ရည္နဲ႔လုိက္ဖက္ balance ျဖစ္ေအာင္တည္ခင္းေလ့ရွိတာျဖစ္ပါတယ္။



ျပီးေတာ့လဘက္ရည္ျပင္တဲ့သူက chawan လုိ႔ေခၚတဲ့ပန္းကန္လုံးထဲကုိ လဘက္ေျခာက္အမွဳန္႔နဲ႔ေရေႏြးထည့္ျပီး ေမႊတံနဲ႔ အျမဳပ္ေလးေတြထလာတဲ့အထိေမႊရပါတယ္။







ေဖ်ာ္ျပီးရင္ ဧည့္သည္ကုိအရုိအေသျပဳႏွဳတ္ဆက္ျပီး omeshiagatte kudasai ..သုံးေဆာင္ေတာ္မူပါ..ဆုိျပီး လဘက္ရည္ပန္းကန္လုံးကုိ လက္ႏွစ္ဘက္နဲ႔ကမ္းေပးရပါတယ္။ ပန္းကန္ရဲ႕ပန္းအလွေဖာ္ထားတဲ့ဖက္ကုိ ဧည့္သည္ဖက္ကုိမ်က္ႏွာျပဳေနေအာင္လွည့္ျပီးမွ ကမ္းေပးတာျဖစ္ပါတယ္။ လဘက္ရည္သာမက ပန္းအလွေလးေတြပါ ခံစားရေအာင္တည္ခင္းတဲ့အဓိပၸါယ္ပါ။ ဧည့္သည္ကလည္း ျပန္အရုိအေသျပဳျပီးမွ၊ itadakimasu..arigatougozaimashita..သုံးေဆာင္ပါ့မယ္..ေက်းဇူးတင္ပါတယ္..လုိ႔ေျပာျပီး လက္ႏွစ္ဘက္နဲ႔လက္ခံရပါတယ္။



ခ်က္ခ်င္းမေသာက္ရေသးပါဘူး။ အခုနက ကုိယ့္ဘက္လွည့္ေနတဲ့ ပန္းကန္လုံးအျပင္မ်က္ႏွာက ပန္းေလးေတြရွိတဲ့ဘက္ကုိ အိမ္ရွင္ဖက္ကုိျပန္လွည့္ျပီးမွ ေသာက္ရပါတယ္။ အိမ္ရွင္ကုိျပန္ျပီး ခံစားေစတဲ့သေဘာပါ။ ျပီးရင္ oiishii..အရသာရွိလုိက္တာ..လုိ႔ခ်ီးမြမ္းေပးရပါတယ္။ (တကယ္လည္းအရသာရွိလွပါတယ္)





ေသာက္ျပီးတဲ့ပန္းကန္ကုိ အိမ္ရွင္ကုိေစာေစာကအတုိင္းျပန္ကမ္းျပီးရင္လဘက္ရည္ပဲြျပီးဆုံးသြားပါျပီ။
Gochisousamadeshita..အရသာရွိလွတဲ့စားေကာင္းေသာက္ဖြယ္ေတြအတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

3 comments:

Casey said...

GREAT PHOTOS
save-a-dime.blogspot.com

Dr. Nyan said...

Thank you for your visit.

Taungoo said...

ဆရာခင္ဗ်ား
သူတို႔လက္ဖက္ရည္က စိမ္းစိမ္းဆိုေတာ့ Green Tea မ်ားလားဗ်ာ။ အမွဳန္႔ကိုေဖ်ာ္တာဆိုေတာ့ အပ်စ္အက်ဲ ထိန္းလို႔ရမယ္ထင္တယ္။